Chleb Pradawny to wyjątkowy produkt stworzony z odmian pradawnych ziaren zbóż, które z czasem odeszły w zapomnienie. Wyprodukowany z myślą o tych którzy cenią zdrowe odżywianie jak również dla tych którzy poszukują w produktach subtelnego smaku natury.
W skład tego pieczywa wchodzą pszenica samopsza, pszenica orkiszowa i nasiona Chia które wraz mąką orkiszową tworzą 70 % całej receptury składników sypkich.
Pszenica samopsza – to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż . Jest pochodną dzikich pszenic jednoziarnistych uprawianych ok. 7 tyś. lat p.n.e. Jest źródłem nawet o 50% większej ilości białka a niżeli pszenica zwyczajna. Samopsza zawiera aminokwasy które organizm nie jest w stanie wytworzyć a które mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Samopsza to także cenne źródło antyoksydantów, głównie karotenoidów, które chronią wzrok.
Pszenica Orkisza – dojrzały orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego niezbędnego dla włosów, paznokci, skóry , wzmacnia koncentrację. Ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego a także na złą jakości krwi. Pszenica orkiszowa regeneruje organizm , działa odświeżająco i nawilżająco , wspomaga lecenie serca i układu krążenia jak również podnosi wydajności organizmu .
Nasiona Chia czyli szałwia hiszpańska to bogactwo kwasów Omega -3 które budują błony komórkowe, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomagają walkę z nadciśnieniem, działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Dlatego też , bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie, poprawiają funkcje umysłu oraz zmniejszają złogi w naczyniach krwionośnych. Ponadto w ich składzie można znaleźć duże ilości błonnika, witaminy C, A, E, B1, B3, tiaminy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, niacynę oraz antyoksydanty. Spożywając nasiona chia spowalniamy wchłanianie cukrów i pomagamy regulować ich poziom we krwi. Ilość błonnika zawartego w tych małych ziarenkach działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona Chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Łącząc te ziarna ze sobą otrzymaliśmy wyśmienity smak pieczywa o dobroczynnych właściwościach. Dlatego też gorąco zachęcamy do skosztowania naszego chlebka z 3 ziaren którego nazwaliśmy PRADAWNYM. Smacznego !!!
Chleb Pradawny